Детоксикацията е естествен процес на тялото, чрез който то се освобождава от натрупаните токсини, като тази функция имат най-вече дебелото черво и черния дроб, но също и други органи, като кожата.

Ежедневно тялото ни е подложено на токсини, натрупващи се в него от кафето, преработената храна, захарта, цигарения дим, стреса и други. Разбира се, тялото ни работи непрекъснато, за да се освободи от тези токсини, но понякога то има нужда от нашата помощ, за да може детоксикацията да има по-добър и дълготраен ефект. В противен случай, с времето може да забележим поява на целулит, умора, подуване на корема, натрупване на тегло и други неприятни симптоми, които да нарушат нормалния ни начин на живот.

Най-ефективният начин да помогнем на тялото ни да се пречисти е чрез приемането на здравословни и суперхрани, които имат пречистващ ефект и стимулират обмяната на веществата. Ето и някои от тях, които доказано имат благоприятно действие върху тялото ни: чесън, грейпфрут, водорасли (например спирулина), цвекло, зеленолистни зеленчуци, лимони, авокадо, ябълки, орехи, студенопресовани масла, джинджифил, куркума, боровинки (най-вече асаи бери), зелен чай, матча, вода и други.

Имплементирането само на част от тези храни в ежедневното ни хранене може да промени значително начина, по който се чувстваме и изглеждаме. Това може да стане, без да е необходимо да гладуваме или да се храним с неприятни за нас храни. Много от продуктите, подпомагащи детоксикацията могат да се използват като основна съставка в здравословни сладкиши, салати, фрешове или да се приемат като междинна закуска.

Ето една идея за суров десерт със суперхрани- ядки, семена и матча:

МАТЧА ХАПКИ

За блата:

2 ч.ч. сурови ядки, микс семена (ленено семе, сусам, чиа, слънчогледови семки и др.)

2 с.л. разтопено кокосово масло

2 с.л. течен подсладител

За крема:

1 консерва пълномаслено кокосово мляко

2 с.л. матча

2 с.л. течен подсладител (аз използвам мед за сурови десерти)

Сокът от 1/2 лимон

2 с.л. кокосово масло

3 с.л. чиа

2 с.л. кокосови стърготини

Блендираме ядките и семената, а след това добавяме разтопеното кокосово масло и течния подсладител. Разпределяме равномерно в подходящ съд и замразяваме за 2 часа.

За крема: блендираме кокосовото мляко и добавяме матчата, течния подсладител, сока от лимон, кокосовото масло, семената от чиа и кокосовите стърготини. Изсипваме върху замразения блат и оставяме в хладилника за 2-3 часа, за да стегне. Може да декорираме с лимонова кора, канела, семена, кокосови стърготини или друго.